Idea konepajamuseon perustamisesta on saatu Ruotsista jossa niitä on useita.

Esikuvana  Konepajamuseo Keervärkille on Tukholman Skansenilla oleva "Mekaniska Verkstaden på Skansen",  joka on toimiva museokonepaja ja jossa työskennellään säännöllisesti.

Nimi "Keervärkki" tulee  ruotsinkielen sanasta  " skärverk" ,joka tarkoittaa leikkuukonetta,-laitetta. Keervärkillä  kellosepät valmistivat  hammasrattaat  kelloihinsa.

Esineistöä  museoon on kerätty n. 30 vuotta. Museon konepajarakennus on rakennettu 1996, minkä jälkeen sitä on kaksi kertaa laajennettu.

Rakennukseen on pyritty saamaan tehdasmaisuutta seinien roiskerappauksella ja useilla suurilla ruutuikkunoilla.

Koneet  joita on hankittu kotimaan lisäksi aina Saksasta asti on entisöity ja ennallistettu käyttökuntoisiksi.